Mreža zavoda za urgentnu medicinu

Analizom komentara koji su stigli tokom trajanja javnih konsultacija u organizaciji Konsultanta uočeno je da postoji nerazumevanje predloženih rešenja.

Dakle, Konsultant predlaže Zavode za urgentnu medicinu u svakom od 6 definisanih regiona (Vojvodina, Beograd, Zapadna Srbije, Šumadija i Centralna Srbija, Istočna Srbija i Južna Srbija) što bi značilo osnivanje Zavoda u Zaječaru i Užicu.

Pored pomenutih regiona, Konsultant predlaže osnivanje još jednog Zavoda, sa sedištem  u Novom Pazaru.  Zbog geografske (izrazito brdsko-planinsko područje), demografske (jedno od retkih područja RS sa pozitivnom natalitetnom slikom i visokim udelom mlađe populacije stanovništva predlaže se osnivanje još jednog (sedmog) zavoda za hitnu medicinsku pomoć sa sedištem u Novom Pazaru koji je udaljen od Kragujevca 150 km (2,5 č vožnje). Taj zavod bi pokrivao hitne intervencije i na području opštine Sjenica (južnom području Zlatiborskog upravnog okruga tj. regiona Zapadne Srbije).

Naime, Sjenica je udaljena od Novog Pazara 59 km (1,1 č vožnje), a od Užica (koji je sedište regiona Zapadne Srbije) više od 100 km (skoro 2 č vožnje zbog konfiguracije terena). Isto tako zavod bi pokrivao i područje opštine Raška (Raška je udaljena 21 km od Novog Pazara, 82 km od Kraljeva, 130 km od Kragujevca). Dakle, Zavod u Novom Pazaru pokrivao bi oko 150.000 stanovnika (Raška, Novi Pazar, Tutin, Sjenica) čime bi se osigurala kvalitetna HMP za čitavo područje. U svim Zavodima predlaže se osnivanje dispečerskih centara pomoću kojih se koordinira pružanje hitne medicinske pomoći na teritoriji čitavog regiona od strane zavoda i domova zdravlja.

Isto tako, pored domova zdravlja u opštinama sa više od 25.000 koji imaju Službu za hitnu medicinsku pomoć, Konsultant predlaže osnivanje ove službe i u 9 domova zdravlja koji se nalaze u opštinama sa manje od 25.000 stanovnika, ali uz važne putne pravce – autoputeve (DZ Batočina, DZ Bela Palanka, DZ Dimitrovgrad, DZ Lajkovac, DZ Ražanj, DZ Vladičin Han, DZ Mali Iđoš, DZ Pećinci, DZ Ljig).

Sa predlozima za unapređenje pružanja hitne medicinske pomoći na primarnom nivou zdravstvene zaštite se možete detaljno upoznati uvidom u poglavlje 5.5 predloga Masterplana - Nacrt Strategije optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite Republike Srbije i smernice za izradu Plana razvoja zdravstvene zaštite do 2035. godine koji je dostupan na optimizacijazdravstva.rs